Igor Paspalj iz Prijedora proglašen za najboljeg gitaristu na svijetu

Gitarista iz Prijedora Igor Paspalj dobitnik je priznanja za najboljeg gitaristu svijeta, a koje mu je dodijeljeno u okviru tradicionalne godišnje dodjele najprestižnijih svjetskih magazina posvećenih gitari “Guitar World” i “Guitar Player”,Paspalj je istakao da mu ovo priznanje mnogo znači na profesionalnom planu, a posebno jer je riječ o tradicionalnoj godišnjoj nagradi koja se dodjeljuje gitaristima već decenijama, te da su je u prošlost dobila mnoga svjetska imena.

“Jedan od najcjenjenijih gitarista današnjice, Guthrie Govan, također je nosilac ovog priznanja. Na ličnom planu, meni veoma znači jer sam odrastao čitajući te magazine i nisam ni sanjao da ću jednom dobiti njihovo priznanje, kao i intervjue i prostor u tim istim magazinima”, rekao je Paspalj .

On je pojasnio da će kao nagradu u magazinu “Guitar World” dobiti članak posvećen njemu, u štampanom i online izdanju, ali i snimanje profesionalnog videospota.

Paspalj je naveo da se od 13. godine profesionalno bavi muzikom, sviranjem gitare, vježbajući satima dnevno, komponujući, snimajući, završavajući muzičku školu, akademiju.

On je dodao da mu je formalno obrazovanje mnogo pomoglo, iako nije vezano direktno za gitaru.

“Gitaru sam počeo svirati prije nego što ću upisati muzičku školu. Nakon toga upisao sam Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, završio u rekordnom roku za tri godine, umjesto četiri, kao student generacije, magistrirao muzičku teoriju, a zatim se i zaposlio kao asistent i viši asistent na istoj ustanovi i tu proveo skoro 10 godina. Rekao bih da formalno obrazovanje nije presudno, ali je svakako veoma korisno za svestran razvoj muzičara”, istakao je Paspalj.

On je mladim gitaristima savjetaovao samo jednp, a to je da vježbaju, posvete se tome što rade i budu istrajni.

Paspalj je naveo da posljednjih šest godina živi u Dubaiju, što je, kako je rekao, apsolutno drugi svijet u svakom pogledu.

“Standard je visok, cijene su visoke, a muzički život je veoma raznovrstan. Ja sam uglavnom radio kao profesor gitare u američkoj školi u Dubaiju, te kao session i studio muzičar. Po meni, najveća prednost Dubaija je mogućnost nastupa svako veče. Dakle, sedam dana u sedmici tokom cijele godine. To je ujedno i meni lično najzanimljiviji aspekt našeg posla – nastup uživo”, kaže ovaj gitarista.

Paspalj ističe da je za šest godina imao otprilike 1.500 nastupa pred stotinama i hiljadama ljudi, s muzičarima sa svih strana svijeta.

“U Dubaiju nisam susretao mnogo poznatih imena, bar u smislu poznatih našoj publici. Tamo je muzička scena uglavnom fokusirana na cover bendove i ugovore po luksuznim hotelima. Ja sam, doduše, sarađivao s nekoliko svjetskih imena u gitarskom svijetu – Anyd James, Justin Derrico, Marco Sfogli i drugi, ali to nije bilo vezano direktno za Dubai”, rekao je Paspalj.

O planovima za budućnost, tvrdi Paspalj, teško je bilo šta reći zbog trenutne epidemiološke situacije.

“Već je moguć povratak u Dubai. Međutim, ja sam u međuvremenu postao otac jedne divne djevojčice, pa iz tog razloga mislim da se neću vraćati u Dubai u neko skorije vrijeme. Također, postoje neke ponude za Njemačku i Veliku Britaniju, ali ta realizacija će umnogome zavisiti od budućeg epidemiološkog stanja u svijetu”, naveo je Paspalj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll UpScroll Up
%d bloggers like this: